Maritiem Museum Rotterdam: Wonen op water

Wat is fijner dan in de ochtend kabbelend wakker te worden? Of gaat een woonboot helemaal niet zo veel op en neer? En heet het wel ‘woonboot’ of juist ‘ark’ of ‘schip’? Op al deze vragen en leuke weetjes wordt een antwoord gegeven in het Maritiem Museum Rotterdam in de familietentoonstelling ‘Wonen op water’. Je kan tot maart 2016 beleven hoe het is om een waterbewoner te zijn.

Samen met de projectgroep heb ik gewerkt aan het concept, de content en zowel het ruimtelijk als het visuele ontwerp. De tentoonstelling is opgezet als een 3-dimensionaal magazine: er is een column (van Hans Sibbel), diverse interviews, nieuws & weetjes, ingezonden brieven (die uit de brievenbussen waaien) en allerlei achtergrondinformatie voor jong en oud. Ook heeft Jan Rothuizen een wandvullende tekening van een interieur van een woonschip gemaakt, speciaal voor de tentoonstelling.

Centraal staat een groot ┬ámeubel, waarin verschillende modellen van woonboten weerspiegelen. Daaromheen is een abstracte verwijzing gemaakt naar de wereld van het waterwonen: je kunt neerstrijken op steigertjes en kijken naar korte docu’s, die worden geprojecteerd op het wasgoed van het woonschip en op de zijwand van een woonark. Kinderen kunnen in een klein roefje zelf de ruimte ervaren en met een schaduwspel hun eigen uitzicht creeren. Ook is er een cardanisch spel waarmee je ziet dat je een piano niet zomaar op elke plek in een woonboot kan neerzetten: wonen op het water moet in balans zijn!

Omvang: 200 m2
Realisatie: technisch team MMR
Fotografie: Mike Bink

Wonen op het water_liggend 2_07

Naast de tentoonstelling heb ik ook het familieprogramma ontworpen:
een battle tussen ouders/begeleiders en kinderen: wie is het meest geschikt om op het water te wonen?

Wonen op het water_staand_08

Ook is er een vouwfolder met een rondwandeling in de nabijgelegen Museumhaven: gluren bij de buren!

Wonen op het water_staand_09


Reacties zijn gesloten.