Museum Volkenkunde: Een zee van eilanden

Oceanië beslaat met alle eilandjes wel één derde van het aardoppervlak. De zee, het water is de centrale verbinding. Dit was ook het uitgangspunt voor deze topstukken tentoonstelling in Museum Volkenkunde.
De gang vormt een ‘backbone’ met informatie over kenmerkende gebeurtenissen en gebruiken van dit bijzondere continent. De rode draad geeft ook context aan de verschillende tentoonstellingszalen, die thematisch zijn opgebouwd en waar je een diversiteit aan historische en hedendaagse kunstuitingen kunt bewonderen. De tactiliteit van de toegepaste materialen in deze objecten waren inspiratie voor de vormgeving.
Ook is er een grote interactieve wand van de grote eilandengroep. Hierin wodrt de gecshideneis en de verbanden tussen de verschillende eilanden getoond. Ook wordt er meer context gegeven aan verschillende collectiestukken uit de tentoonstelling.
Een bijzondere bijdrage was van kunstenaar George Nuku. Zijn grote installatie Bottled Ocean 2120 met fantasie zeedieren is volledig gemaakt van gerecycled plastic. Het kunstwerk stelt hoe we ons anders tot onze omgeving en het plastic afval zullen moeten verhouden als we de aarde willen behouden.
Ook is de live-action video van Lisa Reihana In Pursuit of Venus (infected), gebaseerd op het Franse, 19e-eeuwse, panoramisch behangontwerp Les Sauvages de la Mer Pacifique een van de indrukwekkendste onderdelen van de expositie.
Voor de tentoonstelling ontwikkelde ik ook een handout met daarin alle object-omschrijvingen en ook de educatieve kinderspeurtocht.
Omvang: 500m2
Ruimtelijk en grafisch ontwerp: Studio Wendy Rommers
Multimedia: Shosho
Realisatie: Brandwacht&Meijer
Licht: HeinzLoopstra
Foto’s: Marleen Bos













