Maritiem Museum Rotterdam: Helden van Kaap Hoorn

Mike Bink kaap hoorn_liggend_21

‘De ultieme prestatie van bergbeklimmers is het bedwingen van de Mount Everest. Voor zeilers is dat het ronden van Kaap Hoorn, de beruchtste kaap ter wereld’.

Vierhonderd jaar nadat Nederlanders Kaap Hoorn ontdekten, was in het Maritiem Museum Rotterdam de tentoonstelling ‘Helden van Kaap Hoorn’ te zien.

Tijdens de conceptontwikkeling hebben we een bezoek gebracht aan Stichting Kaaphoornvaarders in Hoorn. Daar raakte ik gefascineerd door de persoonlijke verhalen, maar ook door de wrakkenkaart van het gebied. Dit heeft geresulteerd in een tentoonstelling met een installatie waarin de modellen opgaan in de de tocht die de verschillende schepen maakte, maar waarin ook diverse schepen niet meer terugkeerden (wrakken op de zeebodem). Twee grote projecties, een uit vroeger tijden en een van de laatste Volvo Ocean Race, zorgen voor het duizelingwekkende gevoel van de angstaanjagende weeromstandigheden die er kunnen zijn rond de kaap. Indrukwekkend!

Mike Bink kaap hoorn_liggend_20  Mike Bink kaap hoorn_liggend_22    Mike Bink kaap hoorn_liggend_26  Mike Bink kaap hoorn_liggend_28Mike Bink kaap hoorn_liggend_24Mike Bink kaap hoorn_liggend_19Reacties zijn gesloten.