Afrikamuseum: herinrichting museumpark

Het Afrikamuseum is in 2020 gestart met het herinrichten van het museumpark. De nagebouwde huizen en erven worden ingezet om universele thema’s te tonen, die ook in Afrika spelen.
In het Ghana-erf wordt aandacht besteed aan het thema ‘migratie’. In een trekspel bepaalt een draaischijf waar je heen verhuisd of vlucht en hoeveel je mee mag nemen. Trek je aan een voorwerp, dan laat het je nadenken over je keuze en opent het vaak het gesprek met je medebezoekers. In de andere woning is er een video-installatie over verhuizen en een puzzel over de trek van het platteland naar de stad.
In de woningen van Lesotho ‘identiteit’ centraal: hoe zie jij de ander en de ander jou, wat bepaalt eigenlijk je identiteit? In een spiegelinstallatie worden vragen door de spiegels geprojecteerd en speel je samen een spel ‘hoe goed ken jij de ander?’. In de andere woning leer je van alles over de Basotho-deken, die karakteristiek is voor het land en hoe dat is gekomen. In een grote interactive kun je ook zelf een Basotho-patroon ontwerpen.
Het Centrale Plein gaat over ‘ontmoeten’. Hier kan je samen Afrikaanse spellen doen en door een spreekbuis contact met elkaar proberen te maken. Taal is daarin belangrijk. Wist je dat iemand in Afrika vrijwel altijd meerdere talen spreekt? In elk land worden wel 40-50 talen gesproken!
Voor alle onderdelen deed ik het ruimtelijk en grafische concept en ontwerp. Het project loopt nog.
Bouw en realisatie Ghana: Brandwacht&Meijer
Bouw en realisatie Lesotho en Plein: Collectief Soepel
Illustraties: Feleon (Leon Fernando)
Video: Sergio Gridelli
Fotografie: Studio 38C, Norn Wesselius en Afrikamuseum




















